Slide background

Blog

Dream. Believe. Live

Bruiloft Nick & Marjan

Bruiloft

Op 19 Juni 2015 traden Nick en Marjan in het Drents Archief in het huwelijk. Het was een kleine bijeenkomst voor de familie, maar daarom niet minder mooi. De kleur van Marjans jurk stond prachtig met haar huid. Het extra vestje had ze die dag ook wel nodig. Het sputterde hier en daar wat en af en toe kwam er een gemene koude windvlaag opzetten.

Geheel onverwachts kwam Nick Marjan toch met een boeket ophalen en mocht Marjan in een grote witte Fisker auto instappen. Hoe dichter het Drents archief naderde, hoe zenuwachtiger het paar werd. Maar dat was nergens voor nodig! Het was een prachtige ceremonie die perfect paste bij Nick en Marjan. Nick en Marjan spraken aan elkaar huwelijksgeloften uit waarna ze elkaar het ja-woord gaven.

Na een fotoshoot bij de Baggelhuizerplas werd ik in die grote zelfde Fisker auto thuis gebracht. Dat trok heel wat bekijks van mijn buren! Een dag om nooit

bloglovin

Review FotoOpHoutStunter – Foto op Vurenhout

Met een familie die een extra leven nodig heeft om alle gemaakte foto’s en films te bekijken kan het ook niet anders dan dat ons huis vol met foto’s hangt. De afdrukken die de wand sieren geven een prachtige en persoonlijke sfeer aan de woning. Een foto op hout leek mij een mooie aanvulling.

Voor Vaderdag (zondag 21 juni 2015) kreeg ik van FotoOpHoutStunter.nl de mogelijkheid een foto op  vurenhout te bestellen. Let wel, niet alle houtsoorten – zoals vurenhout – zijn geschikt op buiten te hangen.

Houtsoorten

Bij FotoOpHoutStunter kun je op verschillende soorten hout je foto laten afdrukken. Voor foto’s op vurenhout is Fotoophoutstunter de goedkoopste van Nederland. Bij de optie vurenhout kun je kiezen voor whitewash waardoor de natuurlijke uitstraling zoals groeiringen en noesten van de boom minder te zien zijn. Whitwash maakt de foto beter bestendig tegen temperatuursschommelingen, maar maakt de foto niet geschikt om buiten te hangen.. Daarnaast kun je kiezen voor ayoushout, een gladdere en strakkere houtsoort zonder oneffenheden. Ook hier kun je kiezen voor whitewash. De foto op Ayoushout is wel geschikt om buiten te gebruiken. FotoOpHoutStunter heeft biedt ook foto’s op multiplex aan. Deze foto bestaat uit één geheel en heeft dus geen naden in de foto. De website biedt foto’s op multiplex als goedkoopste van Nederland aan.

Als laatste wil FotoOpHoutStunter ook foto’s op steigerhout aanbieden, dit komt binnen enkele weken in het assortiment. Ook hierbij zal de aanbieder de goedkoopste van Nederland zijn.

Bestellen

Bij het bestellen van je foto kun je direct zien hoe de uitsnede eruit zal zien. Je kunt kiezen voor horizontale of verticale planken en daarbij zelf kiezen waar de naden komen.

Verzending

De verzending van mijn foto op hout was snel en netjes. Het product werd geleverd in een kartonnen doos die afgestemd was op mijn product en extra was beschermd met bubbeltjesplastic. de foto op hout kon hierdoor nauwelijks tot niet beschadigd raken tijdens het transport.

Het Product 

 • Het eerste wat mij opviel was dat de foto erg flets was afgedrukt. De originele foto was al  beetje flets, maar op het hout werd dit extra versterkt. Dit kan denk ik komen door de whitewash. Deze zorgt voor een witte ondergrond onder je foto. De whitewash zorgt er ook voor dat de hele houtsfeer van het product is verdwenen.
 • De foto was afgedrukt op twee plankjes. De zijkanten van het ene plankje waren wel geschuurd, maar van het andere plankje niet. De plankjes waren van gelijke breedte en hadden een mooie dunne naad in het midden.
 • De hoeken van de foto op hout kunnen erg snel beschadigen.
 • De foto werd niet helemaal strak op het hout afgedrukt. Op sommige plaatsen bubbelt de foto.
 • De foto wordt geleverd met een handig ophangsysteem, waardoor men zelf kan bepalen of de foto horizontaal of verticaal wordt opgehangen.
 • Fotoophoutstunter heeft een goede en snelle (klanten)service. Helaas doet de website het niet altijd naar behoren.

Conclusie

Al met al ben ik redelijk tevreden met het eindresultaat, een foto op hout is weer eens iets anders! Van een afstand is het een mooi product geworden. Echter, wanneer je de foto van dichtbij bekijkt, zijn hier en daar wat steekjes laten vallen. De foto is door de optie erg whitewash erg flets geworden, daar moet je van houden. Daarnaast is de foto niet helemaal strak geprint en kunnen de hoeken van  vurenhout snel beschadigen.

 Ook een foto op hout bestellen? Klik dan hier!

bloglovin

Blurb Trade-boek Review

 

10

Het internet lijkt steeds een groter doolhof te worden in fotoproductenland. Niet alleen stijgt het aantal aanbieders van fotoboeken en -producten, ook het aantal mogelijkheden binnen deze aanbieders neemt toe. Je kan tegenwoordig kiezen uit meerdere formaten, boekomslagen, papiersoorten en verschillende software. Daarnaast concurreren de bedrijven ook met de prijs. Door de bomen is haast het bos niet meer zien en duidelijke reviews tussen al deze opties ontbreken. Vanwege deze ergernis reviewt Laura Weemering Photography alle mogelijkheden en verschillen opdat u precies weet welke opties u wilt gebruiken.

 

Blurb.com

Afgelopen maand stuitte ik op het probleem dat de aanbieder waarmee ik mijn fotojaarboek aan het maken was slechts 120 pagina’s aanbood per fotoboek. Hierdoor moest ik mijn jaarboek opdelen in verschillende delen. Jammer! In mijn zoektocht naar een oplossing ontdekte ik het bedrijf Blurb.com.

Blurb werd in 2006 opgericht met het ideaal om het publiceren van een (paar exemplaren van je eigen) boek  goedkoper te maken. Het bedrijf werd ’s werelds eerste platform voor het creëren, afdrukken en publiceren van onafhankelijke boeken. Fotoboeken kunnen worden uitgebreid tot maximaal 440 pagina’s en zelfs worden ontworpen met InDesign. Is dat toch te hoog gegrepen, dan biedt Blurb ook haar eigen software aan: BookWright.

Screenshot at jun. 07 16-32-13Screenshot at jun. 07 16-15-42

Naast fotoboeken biedt Blurb ook het afdrukken van trade-boeken en magazines aan. Duidelijke reviews van de kwaliteit van deze producten ontbreken echter, dus wilde ik zelf twee tradeboek ‘testboeken’ bestellen om te zien of trade-boeken een goede vervanging zouden zijn voor mijn jaarboeken. Blurb wordt vanaf 100 pagina’s per boek namelijk zeer prijsgunstig!

 

PicMonkey Collage

Bij een trade-boek kan er een keuze worden gemaakt tussen verschillende formaten, omslagen en papiersoorten. Ik besloot twee trade-boeken van 20×25 cm met softcover te bestellen waarvan een met economy-kleurpapier en een met standaard-kleurpapier. De eerste maakte ik met InDesign, de tweede met BookWright.

 

Software

Screenshot at jun. 07 16-40-38

Voor InDesign kun je via Blurb een handige plugin downloaden. Hierdoor weet je zeker dat de instellingen, marges, snijlijnen en de geëxporteerde PDF voldoen aan de juiste vereisten. De handleiding die hierbij op de website wordt gegeven vond ik zelf erg onduidelijk en het heeft mij veel tijd gekost voordat ik de toch de juiste instellingen had gevonden. Daarnaast ben ik geen held met het werken via InDesign.

 

Screenshot at jun. 07 16-41-49

 

BookWright is voor de InDesign-nono’s zoals ik, een handigere optie. De software geeft duidelijk de snijranden (rode stippellijn) en de veiligheidsmarges (paarse strook) aan. Wat mij echter direct irriteerde was dat BookWright niet vasthoudt aan de originele afmetingen van de foto! Daarom heb ik mijn pagina lay-out opgeslagen zodat ik zeker wist dat alle foto’s van gelijke grootte zouden zijn. Daarnaast moet je alle foto’s die je wilt gebruiken inladen in het programma: dit duurt lang en digitaal scrapbooken is hierdoor niet mogelijk. Daarnaast ergerde ik me eraan dat de tekst na één muisklik al opent in een tekstvak, terwijl ik deze gewoon wilde verplaatsen. De papiersoort moet bij BookWright ingegeven worden, onder het kopje ‘omslagen’. Daar kwam ik echter pas na het uploaden van mijn boek achter.

Screenshot at jun. 07 17-10-58

Een laatste minpunt aan BookWright is dat er geen paginavullende foto over de kaft kan worden geplaatst. Ik heb mijn foto dus opgesplitst in twee foto’s, maar de rug van de kaft blijft hierdoor wit. Dit probleem doet zich niet voor bij InDesign.

Betaling en Verzending

De kortingsactie van Blurb stelde een uiterste besteldatum en vanwege tijdgebrek liet ik het afronden van mijn bestelling op het laatste moment aankomen. Pas om 10 uur ‘s avonds  (2 uur voor het aflopen van de 35% korting) kwam ik erachter dat je via Blurb alleen met Paypal en creditcard kan betalen. Snel een Paypalaccount aanmaken had geen zin, omdat dit nog twee dagen verwerkingstijd kostte. Fijn…

De verzending duurde 9 dagen. Dit vind ik persoonlijk erg lang in vergelijking tot andere fotoboekaanbieders. Ook de verzendkosten zijn erg hoog. De verzendkosten van één boek naar Nederland kost €8,99. Voor twee boeken werd dit €10,78. Voor een bulk bestelling (vanaf 10, 51 of 101 boeken) krijg je een procentuele korting, maar die wordt direct bij de verzendkosten weer verrekend: 100 boeken verzenden kost €186,20! Bij Albelli.nl is dit voor 100 boeken slechts €35,–!

De twee boeken kwamen in twee aparte kartonnen verpakkingen binnen, dit had ook makkelijk in één pakket gepast. Het karton had geen handige scheurrand en even was ik bang dat ik mijn softcoverboekjes bij het openmaken zelf zou verscheuren! Fotoboeken en trade-boeken kunnen daarnaast ook niet samen in één bestelling. Dit betekent dat er dus twee keer verzendkosten moeten worden betaald.

 

1

De kwaliteit

En dan de kwaliteit waar het allemaal om ging. Ik had me vergist in het formaat en het was helemaal niet mijn bedoeling om 20×25 te bestellen (ik had 15×20 in mijn hoofd). Dit formaat past namelijk niet in de boekenkast, maar dat was mijn eigen fout! In beide boeken had ik afbeeldingen afgedrukt die ik ook al eerder op fotopapier had afgedrukt zodat ik het verschil goed kon zien.

De softcover had een glanzend matte afwerking. Het is steviger dan sommige andere softcovers die ik heb gezien, maar ik ben alsnog bang dat het snel zal kreukelen wanneer je het boek vaak in handen hebt.

Trade-boek Economy-Kleurpapier

3

Het economy-kleurpapier is goedkoper dan het standaard kleurpapier, maar is niet bedoeld om foto’s mee af te drukken. Daarom maakte ik op dit papier een gedichtenbundel. Voor teksten is dit prachtig papier! Wanneer je je zelfgeschreven boek wilt publiceren raad ik deze optie dan ook aan. De afbeeldingen zijn heel flets afgedrukt en hebben een witte ondertoon. Dit is goed te zien wanneer ik de originele foto op fotopapier ernaast houd.

8

Trade-boek Standaard-Kleurpapier

2 4

Het standaard-kleurpapier is niet heel erg stevig en is vrij dun, kreukels zijn snel te zien. Het papier glanst niet, zoals te zien was op de website maar heeft een totaal matte afwerking. Het lijkt alsof de foto’s met een donkere ondertoon afgedrukt zijn. Dit is vooral te zien wanneer ik een op fotopapier gedrukte foto ernaast houdt:

6

De afbeeldingen in het trade-boek worden heel erg scherp en krijgen donkere schaduwen. Het hele zachte uit de originele foto is verdwenen!

7

 Linkerfoto: Boven standaardpapier, onder economypapier.

5

Linkerfoto: Standaardpapier. Rechterfoto: Economypapier.

 

 

Conlusie

Voordelen van Blurb

 • Prijsgunstig voor (foto)boeken met +100 pagina’s.
 • Fotoboeken zijn uit te breiden tot maximaal 440 pagina’s, 240 pagina’s voor fotopapier.
 • Veel prijs- en kortingsacties.
 • Fotoboeken kunnen worden gemaakt met InDesign, Photoshop en Word. PDF bestanden kunnen worden geüpload.
 • De formaten zijn niet gelijk aan die van de andere fotoboekaanbieders en biedt dus andere mogelijkheden.
 • De website biedt een handige prijscalculator.

 

Nadelen van Blurb

 • De software BookWright heeft beperkingen. De rug van de kaft blijft wit, foto’s verliezen hun oorspronkelijke verhoudingen en foto’s moeten eerst worden ingeladen.
 • De handleiding op internet vond ik soms onduidelijk.
 • Ik had een heel ander beeld van mijn tradeboeken dan op de website werd getoond.
 • Lange verzendtijd.
 • Hoge verzendkosten.
 • Bestellingen kunnen alleen worden betaald met Paypal of Creditcard en niet met IDeal.
 • Fotoboeken en Tradeboeken kunnen niet in één bestelling maar moeten apart worden verzonden.
 • De prijscalculator biedt de prijzen zonder BTW, verwerkingskosten en verzendkosten.
 • De formaten zijn niet gelijk aan die van de andere fotoboekaanbieders. Dit afwijkende formaat kan rommelig in je boekenkast overkomen
 • Er is geen klantenservice waarmee telefonisch contact opgenomen kan worden.

 

Al met al ben ik eigenlijk niet zo tevreden over Blurb. Ik had er veel van verwacht en ik zag een prijsgunstige oplossing voor mijn fotojaarboeken. Wellicht dat ik later nog een keer een echt fotoboek op fotopapier zal bestellen aangezien dit heel wat anders is dan een trade-boek en Blurb daarnaast veel verschillende fotopapieren aanbiedt. De Trade-boeken vallen mij qua kleur en papierkwaliteit erg tegen.

bloglovin

Born to Die

 

2015-April-18 Iris Lana del Rey 149

“The flower that blooms in adversity is the rarest and most beautiful of all.”

 

– Walt Disney Company Mulan

Iris 1 Iris 8 Iris 7 Iris 3 Iris 6 Iris 5 Iris 4 Iris 9

bloglovin

Literatuur Eindopdracht

Voor de het eindexamen literatuur besloot ik een fotocompilatie te maken ondersteund door een zelfgemaakt gedicht. Ik wilde tijdens het examen niet zoals iedereen praten over flashback, flat characters en tijdsverdichting. Ik wilde graag laten zien wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren en hoe literatuur mijn leven reflecteerd.

 

Klapperend staat ze met haar vleugels
En ze pakt me bij de hand
Ze wijst me op het leven
Dat zich afspeelt aan de andere kant

De winden van haar vleugels
Ze waaien door mijn hoofd
En ze blazen ideeën in mijn hart
Totdat het verlangen is gedoofd

Ik wil zelf ontdekken
En ik wil zien.

Misschien moet ik gaan

Leven

Ik wil zelf ontdekken
En ik wil zien.

Ik ren de straten voorbij
En beklim de bergen van mijn leven
Ik ontdek de pure kleuren van geluk
Liggend, voorbij het punt van opgeven

Meer wil ik. Meer!
Ik smaak haar om die tijd
Maar de tranen in haar ogen
Smeken om een realiteit.

Ik laat haar gaan. Ik laat haar los
En ik val terug in het diepe zwart
Het donker sluit me in
En geniet als een monster in mijn hart

Ik slaap en ik adem
Tranen schreeuwen op mijn wang
Wijs mij de kunst van het leven
De kunst waar ik naar verlang

Maar ze laat me liggen
En ze sluit me op in eenzaamheid
Ik bekijk mijn beelden van geluk
En ik bewonder ze met spijt

Maar de rechten wegen
Maken me niet tot wie ik ben
Het zijn de onbekende wateren
Waarmee ik mijzelf verwen

Laura Weemering
Februari 2015
bloglovin

Licht is een vaardigheid

‘Licht is een vaardigheid, je moet het kunnen. Dat is alles. Licht bestaat, waar de schilder het naar toe brengt.’ – Margriet de Moor
Reflectie 11

Voor het tweede gedeelte van mijn literatuur eindexamen wilde ik een reis vastleggen. Een reis door de middelbare school. Ik heb lang moeten nadenken over de perfecte locatie, maar toen een vriend mij wees op een bouwval aan het spoor in Groningen zag ik het direct voor me. Met trillende beentjes van de kou en adrenaline (verboden toegang voor onbevoegden en instortingsgevaar) hebben Irene en ik een uur lang foto’s gemaakt. Ook hier mag het resultaat er weer zijn.
Reflectie 1

Reflectie 2

Reflectie 3

Reflectie 5

 

Reflectie 4

Reflectie 7

Reflectie 6

Reflectie 8
Reflectie 9

Reflectie 10

bloglovin

Toen ik klein was

Anne 1

Voor het eerste gedeelte van mijn literatuur eindexamen wilde ik graag laten zien welke dromen ik als kind had toen ik ging lezen. Mijn vader stimuleerde mij altijd om veel te lezen omdat je dan avonturen zou bleven. Om dit uit te beelden vroeg ik Anne de helse februari kou te trotseren. Het arme meisje had na een paar minuten al geen gevoel meer in haar vingers! Maar het resultaat mag er zijn

Anne 2
Anne 3
Anne 4
Anne 5

bloglovin
By |February 12th, 2015|Categories: Literatuur|Tags: , , , , |1 Comment

Pre-Fotografieworkshop

Workshop 1

Afgelopen winter werd ik gevraagd om een Workshop te organiseren voor de personeelsleden van een bedrijf uit Beilen. Ze wilde graag een workshop die zowel toegankelijk was voor smartphones als voor spiegelreflexcamera’s, zowel voor beginners als voor gevorderden en zowel voor de artistiekelingen als voor de technische mensen.  In januari namen we (Tim Reininga was mijn technische expert) met het bestuur enkele zaken door en verzorgde we een kleine proef-workshop. We hadden geluk dat het ontzettend mooi weer was: sneeuw en zon! Het bestuur was ondanks de koude handen hartstikke enthousiast!

Workshop 2 Workshop 3 Workshop 4 Workshop 5

bloglovin

Rome dag 1 en 2

Rome 2 Rome 3 Rome 4 Rome 5 Rome 6

bloglovin

Familie Struik

2

bloglovin