Loading...

Travel Review

January 9, 2019

Locatie: Sigirya, Sri Lanka

Jeep safari in Sri Lanka:
Omgeven door uitlaatgassen​

Jeep Safari in Sigiriya: $$-$$$

Een vervelende manier om wilde olifanten te zien. De olifanten werden omgeven door jeeps en uitlaatgassen. In onze drie dagen in Sigiriya kwamen we drie keer een groepje olifanten langs de weg buiten het park tegen; een veel mooiere manier om deze dieren te bewonderen.

Sri Lanka staat bekend om haar prachtige natuur. Een Jeep Safari door een van de vele natuurreservaten die het eiland rijk is iets wat volgens vele reisblogs dan ook zeker niet mag ontbreken aan je rondreis. Het bekendste reservaat is het Yala National Park vanwege de luipaarden die je kunt spotten, maar is daarmee ook het meest drukstbezochte park van het eiland. Vanwege vele goede aanbevelingen die wij onderweg kregen besloten we tijdens onze eerste stop in Sigiryat al een Jeep Safari te boeken. Achteraf hebben we hier spijt van.

 

Onze eerste stop op onze rondreis door Sri Lanka was het door natuur omgeven historische hart van het land: Sigiriya!We werden direct overdonderd door de adembenemende omgeving. Wauw! Wat was het hier prachtig Hier zou je wel weken willen blijven om helemaal tot rust te komen. 

Maar het mooiste was nog wel het enthousiasme van de locals in dit dorpje. De eerste avond werden we direct door een jongen die hielp in een restaurant meegenomen op mini safari met de tuktuk. Om Sigiriya heen liggen verschillende natuurreservaten waartussen de dieren zich vrij kunnen bewegen. Met een beetje geluk zie je soms zomaar een olifant de weg oversteken. Buschauffeurs hebben standaard banaantjes bij zich om de olifant mee af te leiden zodat ze zelf veilig hun weg kunnen vervolgen. Maar met heel veel geluk zie je een olifant met slagtanden. Zo lucky waren wij! Zelfs de locals werden nog helemaal loco bij het spotten van een olifant; geweldig om te zien hoe mens en natuur hier samen leven!

Hoewel we al een olifant onderweg hadden gespot boekten we op aanraden een jeepsafari in Sigiriya. In eerste instantie hadden we gekozen voor het Minneriya National Park, maar omdat de olifanten zich op dat moment hadden verplaats (althans dat werd ons verteld) gingen we naar het nabij gelegen Hurulu Eco Park. 

Rond het middag uur werden we opgehaald bij onze homestay en naar het national park gebracht. Hoewel het snikheet was, was dit hét moment om de olifanten te spotten. Het park was omgeven van mooie flora en fauna, maar al snel bleek dat alle jeeps maar voor één ding kwamen: de olifanten.

De jeeps hielden elkaar blijkbaar op de hoogte, want zodra er een kudde was gespot wemelde het van de jeeps die zich allemaal het beste plekje probeerde te verschaffen rond de olifanten. Sommige jeeps gingen asociaal ver van de gebaande paden om hun klanten een ticket op de eerste rang te geven. De olifanten werden geheel en al omgeven door jeeps en konden geen kant op, terwijl de motoren van de jeeps maar bleven ronken. Op een gegeven moment werden wij er zelf misselijk van.

Alleen tussen 12 en 2 worden er geen jeeps toegelaten tot het park, maar verder is het van zonsopgang tot zonsondergang een waar attractiepark van rondscheurende jeeps. De jeeps wurmden zich in elk mogelijk plekje om de olifanten heen. Hierdoor werden de olifanten soms afgesneden van elkaarals ze zich aan twee kanten van de weg bevonden. Bij sommige punten ontstond zowaar een jeep file waar je maar met moeite uit kon komen. 

Uiteindelijk wist onze chauffeur een afgelegen groepje olifanten te vinden waardoor wij even in rust de olifanten konden bewonderen. Eerlijk is eerlijk: het zijn magische dierenom in het echt te zien. Maar op dat moment zat bij ons de rauwe nasmaak er al in.

Uiteraard is deze manier van olifanten zien een stuk beter dan alle vormen waarbij een dier gevangen wordt gehouden ten behoeve van toerisme. We zagen meerdere toeristen in Sigiriya een ritje op een olifant maken en toen brak ons hart. Dat is absoluut geen ethische vorm van tourisme. In die zin is het bekijken van de olifanten vanuit een jeep absoluut beter. We zagen meerdere kleine kinderen genieten van de hele ervaring en dit is uiteraard een goede manier om de dieren in hun eigen leefomgeving te leren kennen. Daarnaast zorgt de toegangsprijs ervoor dat het park goed onderhouden wordt en de omgeving van Sigiriya was een van de best onderhouden en schoonste omgevingen die we hadden gezien. 

Maar tijdens onze jeep safari voelden wij ons niet veel beter dan alle toeristen die we op een olifant voorbij hadden zien komen. Toegang aan de nationale parken wordt nog steeds verleent ten behoeve van het toerisme . Ondanks dat de dieren vrij in het park kunnen rondlopen worden ze erg belemmerd door de jeeps en de ronkende motoren. Een stille elektrische auto en een limiet op het aantal jeeps per keer zou een verbetering zijn, maar dat neemt onze nare nasmaak van de excursie helaas niet weg. Wij raden de jeep safari dan ook niet aan.

Op de terugweg naar ons guesthouse kwamen we plots langs de weg weer een groepje olifanten tegen. Terwijl alle jeeps snel naar huis raasde, nam onze chauffeur nog even de rust om de dieren in het “echte wild” nog even te bewonderen. Dit was het mooiste moment van de hele dag. 

Meer Reviews

Join the discussion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meer van

Travel

Safari in Sri Lanka

Overstap op Kuala Lumpur

Meer

Recent werk

Liesbeth

Wild & Dreamy

Two Boys

Blue

Red

Pelinckbosch

Contactgegevens

Telefoon:  + 31 6 464 28 303

Locatie: Den Haag, Centrum

Locatie: Assen, Kloosterveen

Achter de camera: Laura

Recent werk

Liesbeth