Loading...

Cultuur & Geschiedenis in Seoul

December 30, 2018

Locatie: Paju, Zuid-Korea

Odusan  Observatory:

Een glimp van Noord-Korea

Geschiedenis & Cultuur

Wie aan Zuid-Korea denkt, denkt al gauw aan Noord-Korea. Omdat de landen officieel nog met elkaar in oorlog zijn, is het onmogelijk om vanuit Zuid-Korea Noord-Korea te bezoeken. Toch heeft deze zwaarbewaakte grens een onwijze aantrekkingskracht. Voor tientallen euro’s worden er dan ook tours vanuit Seoul aangeboden naar deze gedemilitariseerde zone (DMZ).

Odusan Observatory: $

Wil je tijdens je bezoek aan Zuid-Korea een glimp opvangen van Noord-Korea? Daar hoef je geen dure DMZ tour voor te boeken! Voor een paar euro kun je een entree kaartje voor het Odusan Observatory kopen. Vanaf dit observatiedek heb je prachtig uitzicht over Noord-Korea. Een kaartje kost slechts een paar euro.

Op nog geen uur afstand van Seoul ligt midden in de DMZ de stad Paju. Vanwege de ligging tussen Noord-Korea en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zijn er in de geschiedenis veel Amerikaanse en Koreaanse strijdkrachten gelegerd. Maar in de loop der jaren is de stad een lokale culturele trekpleister geworden. 

De stad Paju wordt slechts door de rivier  Hangang van Noord-Korea gescheiden. Op het smalste punt is het verschil slechts 460 meter… Aan de Zuid-Koreaanse kant is hier het Odusan Observatory centre verrezen, een observatiedeck vanaf waar je een prachtig uitkijkpunt over Noord-Korea hebt. Rond zonsondergang zakt de zon langzaam weg achter de bergen aan de Noord-Koreaanse zijde.

Het Odusan observatiedek is opgezet als een educatieve plek. Het bijbehorende ‘museum’ vertelt dan ook het verhaal van de eenwoording van Noord en Zuid-Korea. Zo is er bijvoorbeeld een film die laat zien wat Noord-Korea allemaal voor prachtige steden en natuur te bieden heeft, maar ook hoe de landen als verenigde economie eruit zouden kunnen zien. 

Vanuit Seoul kun je makkelijk het Odusan Observatiedek zelfstandig bereiken. Vanaf Hapjeong Station in Hongdae vertrekt bus 2200 richting Paju. Als je aan de linkerkant van de bus gaat zitten heb je al na een kwartiertje uitzicht over de DMZ en zie je soldaten langs de rivier patrouillere. De bus doet er ongeveer drie kwartier over. Stap vervolgens uit bij Seongdongsageori busstation. Vanaf hier gaat er een (gratis) bus omhoog naar het het observatiedek, maar je kunt ook 20 minuten omhoog lopen. Een kaartje voor de toren kost slechts een paar euro.

Hoewel een DMZ tour vaak vergezeld gaat met een interessante uitleg over de geschiedenis van Noord- en Zuid-Korea is de Odusan Observatie toren ook een absolute aanrader. Zeker wanneer de DMZ tours zijn gesloten. Voor een paar euro krijg je een totaal andere kant van de scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea te zien en heb je een prachtig uitzicht vanaf het observatiedek. 

Meer Reviews & Informatie

Adres

369, Pilseung-ro, Paju-si, Gyeonggi-do
경기도 파주시 탄현면 필승로 369

Ga naar Hapjeong Station (Hongdae) en neem bij Exit 1 bus nummer 2200. Verover een plekje aan de linkerkant van de bus voor uitzicht op de DMZ. Stap uit bij Seongdongsageori busstation. Vanaf hier gaat er een (gratis) bus omhoog naar het observatory centre, maar je kunt ook 20 minuten omhoog lopen.

Join the discussion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meer van

Zuid -Korea

Meer

Recent werk

Liesbeth

Wild & Dreamy

Two Boys

Blue

Red

Pelinckbosch

Contactgegevens

Telefoon:  + 31 6 464 28 303

Locatie: Den Haag, Centrum

Locatie: Assen, Kloosterveen

Achter de camera: Laura

Recent werk

Liesbeth