Loading...

Ervaring:

Studeren aan Korea University

Een onvergetelijke ervaring

Binnen mijn studie Internationale Betrekkingen kreeg ik de mogelijkheid om een semester in het buitenland te studeren; een geweldige kans om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe perspectieven te leren kennen én tegelijkertijd een nieuw land te zien. Ik besloot mij aan te melden voor Korea University in de Zuid Koreaanse hoofdstad Seoul. Hoewel ik in augustus 2018 met heel wat organisatorische stress vertrok, is het een onvergetelijke periode geweest die ik niet had willen missen.

In dit artikel vertellen ik en mijn mede Nederlandse exchange studenten over onze ervaringen met studeren in Seoul, Zuid Korea om je een zo goed mogelijk beeld te geven wat je te wachten staat als je kiest voor deze stad. Wat moet je regelen voor vertrek? Waar moet je rekening mee houden? 

 

ECHT EEN AANRADER

Korea University 

고려대학교 | Univeristeit van Korea

Korea University is  van Korea’s de grootste en meest prestigieuze universiteiten. Samen met Yonsei University en Seoul University vormt Korea University de top 3 van Koreaanse onderwijsinstellingen. De Universiteit waaraan je gestudeerd hebt bepaald voor een groot deel je sociale status in Korea. Koreanen studeren hun hele middelbareschoolperiode keihard en urenlang om bij een van deze top-universiteiten binnen te komen. In de Aziatische ranglijsten is Korea University een top 20-universiteit en op sommige internationale rankings verschijnt Korea in de top 100 of zelfs de top 50. Hierdoor is Korea University een populaire bestemming voor vele Chinese studenten, maar ook voor studenten uit Centraal-Azië zoals Kazachstan en Mongolië.

Eind 2017 studeerden er bijna 37.000 studenten aan Korea University in Seoul, waarvan bijna 1.000 exchange studenten.

Meer weten over Korea University? Bekijk dan DEZE brochure van Korea University

Een semester studeren aan Korea University

AANMELDING

In februari 2018 kreeg ik te horen dat mijn universiteit mij zou aandragen als exchangestudent voor het najaarsemester van 2018. Ik was helemaal in de wolken en kon niet wachten tot het zo ver was. Maar hoe dichterbij het kwam, hoe meer de stress ik kreeg. Dit kwam voornamelijk door de organisatorische inefficiënte registratieprocedure van Korea University.

Halverwege april 2018 kon ik mij bij Korea University aanmelden als exchangestudent. Alhoewel ik bij de aanmeldingsprocedure tegen veel strikte deadlines aanliep, duurde het eeuwen voordat de universiteit vervolgens iets van zich liet horen. Erg frustrerend aangezien je het welkomstpakket nodig hebt voor het aanvragen van je visum. De dag dat ik het vliegtuig instapte naar Vietnam (5 juli 2018) kreeg ik dit eindelijk toegestuurd, waardoor ik mijn visum bij terugkomst moest regelen. Gelukkig verliep de visumaanmelding erg snel waardoor ik binnen een week weer mijn paspoort kon ophalen. Houd hier met het plannen van je vakantie dus rekening mee.

TIP: EELKE | BA LIBERAL ARTS AND SCIENCES

Leer voor je weggaat alvast een paar woorden Koreaans.

TIP:  CHEN YING | BA MEDICIJNEN

Het is aan te raden voor vertrek in ieder geval het schrift te kunnen lezen in combinatie met een beetje beginner Koreaans aangezien ze niet heel vaardig zijn in het Engel

Studeren aan Korea University

VAKKEN KIEZEN

Naast verschillende documenten moet je bij je aanmelding een voorlopige vakkenlijst invullen. Op basis van vakken die het jaar daarvoor in hetzelfde semester werden gegeven kun je een keuze maken uit maximaal 6 vakken. Let er echter wel op of deze vakken in het Engels worden gegeven en hiervoor exchange students worden toegelaten. Ik raad je aan om alvast een lijst te maken van zeker 6 extra vakken, want er is een grote kans dat er verschuivingen in je vakkenpakket gaan plaatsvinden, of dat je niet kunt deelnemen aan de door jou 5 gekozen vakken.

Vervolgens moet je een ‘preferred course listing’ opgeven. Dit was voor mij tussen 31 juli 2018 en 3 augustus 2018. De ‘preferred course listing’ zegt echter heel weinig, en de vraag is wat ze met deze tweede indicatie doen. Op 16 augustus 2018 bleek namelijk dat ik mij maar voor 1 vak met zekerheid kon inschrijven. Er zit namelijk een limiet van 5% tot 10% exchange students per vak en vanwege het gebrek aan Engelstalige vakken in de social sciences was dit een waar slagveld. Veel exchangestudenten kiezen namelijk tijdens hun buitenland semester voor social science vakken terwijl ze eigenlijk iets anders studeren.

Op 17 augustus om 10.00 uur Koreaanse tijd ging daarna de echte ‘course registration’ open. Zorg dat je je ook direct om die tijd inschrijft want in het najaarssemester is dit vanwege het grote aantal exchangestudenten erg competitief. Hoewel ik mij stipt om 3.00 uur ’s ochtends aanmeldde voor de vakken wist ik er maar 2 te bemachtigen. Ik had er eigenlijk 6 nodig om mijn puntentotaal te halen en ik zat dus aardig met de handen in het haar. Ik bleek niet de enige te zijn want bij aankomst op Korea University mocht blij zijn dat ik überhaupt 2 vakken had: sommige studenten waren met lege handen naar Korea gekomen.

De eerste lesweek op Korea University was voor de meeste studenten dan ook een groot drama. Vele exchangestudenten hadden een waslijst aan vakken waarvoor zij in de eerste lesweek probeerde hoopten te toegelaten te worden. Uiteindelijk wist ik met ‘permission slips’ en in de ‘add-drop period’ nog vakken te bemachtigen, maar een leuke eerste week was het zeker niet.

Tip: zoek Korea University absoluut niet uit op de vakken die ze aanbieden want er is een heel grote kans dat je je vakken van jouw keuze niet kunt volgen. Van de 6 vakken die ik van te voren had uitgekozen volgde ik er uiteindelijk 2.

Tip: lees ook de syllabus voor je je aanmeldt voor een vak, want de titels kunnen soms een slecht beeld geven. Ik had me bij sociologie aangemeld voor het vak “visual sociologie.” Dit bleek echter niet om het effect van foto’s op de samenleving te gaan, maar over pop-rockmuziek in de jaren ’80 en ’90 in Amerika…?

TIP: DORIEN  | MEDIA & COMMUNICATIE

Maak je niet te veel zorgen over de vakken. Het komt uiteindelijk allemaal wel goed en het is niet moeilijk.

Studeren aan Korea University

DE STUDIE

Hoewel mijn vakkenpakket misschien academisch niet zo uitdagend was, heb ik er wel heel veel geleerd. Dit kwam deels omdat ik vakken had gekozen waar ik absoluut geen voorkennis van had zoals East Asian History en Theories of Media Effects. Maar ook dingen vanuit een ander perspectief (Koreaan – Aziatisch vs Westers – Amerikaans) zien was erg leerzaam. Hoewel ze in Korea grotendeels een Amerikaanse stijl van kennisoverdracht hebben, merk je tijdens de colleges grote historische en culturele invloeden. Zo is confucianisme nog duidelijk aanwezig en drukt ook de Japanse overheersing nog steeds een stempel op het land.

De lessen verschilden van vak to vak. Wat mij over het algemeen opviel was dat de docenten die het Engels niet machtig zijn vooral hun powerpointslides voorlazen. Bij een van de vakken vertaalde de docent zelfs bijna elke zin naar het Koreaans om het voor Koreaanse studenten ook duidelijk te maken. Blijkbaar moeten studenten aan Korea University een x aantal vakken in het Engels volgen aangezien het niveau Engels van sommige studenten dramatisch laag is. Het enige vak waarbij discussie op prijs werd gesteld waren het vooral de internationale studenten die met elkaar aan het debatteren waren, terwijl de Koreaanse en Chinese studenten zich op de achtergrond hielden.

Wat mij verder tijdens de lectures opviel was dat het niet gewoon is dat studenten in discussie gaat met de docent. Al in mijn eerste week raakte ik tijdens een lecture in discussie met een van mijn professoren omdat ik hem vroeg op basis van welke argumenten hij iets beweerde. Dat was volgens mij een behoorlijke shock voor de overige studenten. Na twee – drie weken had ik door dat docenten niet bepaald openstaan voor kritische vragen en andere perspectieven dan die van hen zelf. Koreaanse studenten worden vooral erg getraind in het leren van feitjes en het reproduceren van wat de docent zegt, wat zich ook uit in de manier van toetsen. Maar zodra ze kritisch naar iets moeten kijken en creatief een probleem moeten aanpakken slaan ze dicht. Bij mijn East Asian History course hadden de studenten erg veel moeite met creatief filosoferen over een andere politieke aanpak in 1886, want ‘volgens de geschiedenis ging het zo en zo.’

Met de lesmethode die ik heb meegemaakt is het geen wonder dat Koreanen uren in de bibliotheek doorbrengen. In plaats van het overzicht te leren en dit kritisch in praktijk te brengen worden ze vooral getraind in het reproduceren van soms onnodige feitjes. Door de hoge druk om A’s te halen is het niet gek dat ze tot sluitingstijd in de bibliotheek en in koffietentjes zitten te studeren.

ERVARING: DORIEN  | MEDIA & COMMUNICATIE

De lessen zijn minder interactief dan ik gewend ben maar het is veel makkelijker.

ERVARING: EELKE | BA LIBERAL ARTS AND SCIENCES

Ik ben best tevreden over de lessen, 4 van mijn 5 docenten spraken heel goed Engels en de colleges zwelf waren bijna allemaal interessant.

ERVARING: CHEN YING | BA MEDICIJNEN

Korea lijkt voornamelijk de focus te leggen op details wat de stof en toetsing betreft. Het is meer stampen dan inzichtelijk begrijpen heb ik het idee. Daarnaast lijkt er niet veel discussie mogelijkheden te zijn aangezien er tijdens de lessen nauwelijks wat gevraagd word door studenten. De docenten zelf proberen wel interactie in te brengen, maar de Koreaanse studenten doen er vaak niets mee. Becijfering wordt gedaan aan het einde van het semester, wat soms wel jammer is, aangezien je dan niet meteen weet hoe je gepresteerd hebt. De meeste lessen hebben een mandatory attendance, maar ook voor lessen waarbij aanwezigheid niet verplicht is, wordt het wel aangeraden om te gaan, aangezien het toch nog ter sprake kan komen in het slagen of falen voor een vak en omdat het als een must wordt gezien in Korea.

Het studentenleven

KUBA

Om je wegwijs te maken op Korea University en in Seoul heeft Korea University KUBA: Korea University Buddy Assistance. Alle exchangestudenten worden ingedeeld in de verschillende Buddy groepen en ieder krijgt een Koreaanse Buddy binnen die groep toegewezen. KUBA is het hele semester (met uitzondering van de tentamen periode) actief in het ondernemen van activiteiten en is een goede manier om direct in het begin van het semester mensen te leren kennen.

Tijdens de introductieweek organiseerde KUBA een citytour door Seoul. Hierdoor leerde ik direct in het begin van het semester een leuke groep mensen kennen waarmee ik daarna tripjes maakte naar Jeju en Seoroksan. Daarnaast organiseerde mijn Buddygroep elke maandag een lunch, elke donderdag een diner and drinks en bijna elke zaterdag een groepsactiviteit. Je kunt zo actief zijn in KUBA als je zelf wilt en het is altijd een goede uitvalsbasis als je je even eenzaam voelt. Mijn Koreaanse Buddy was verder erg behulpzaam als ik dingen in het Koreaans moest regelen.

ERVARING: S. | BA MEDICIJNEN

KUBA is zeker aan het begin heel erg handig.

ERVARING: CHEN YING |  BA MEDICIJNEN

KUBA is top. Zeker een mooi initiatief van de Koreaanse studenten om de internationals te introduceren aan de school en aan het land zelf. Ze plannen veel leuke dingen in en helpen met het wennen aan het leven hier. Daarnaast zullen zij ook de mensen zijn waar je waarschijnlijk het meest om zal gaan aangezien je die het meest zal zien, mits je alle bijeenkomsten volgt..

KOREA-YONSEI GAMES

De Schoolspirit is wellicht wel het allerleukste aan Korea University: het is een Amerikaans campus-gevoel in een Aziatisch jasje. Overal zie je mensen lopen met Korea University kleding: in de zomer in T-shirts, in de herfst in Versity-Jackets en in de winter in dikke warme jassen met het KU logo erop. Vooral tijdens de Korea-Yonsei games kleurt heel Korea University rood.

Begin oktober strijden de Yonsei en Korea University tegen elkaar in de Korea-Yonsei games, de Koreaanse versie van de Oxford-Cambridge roeiwedstrijd, maar dan uitgevochten in voetbal, rugby, baseball, basketbal en ijshockey. Een hele beleving vanwege het spektakel eromheen en absoluut een reden om voor Korea University of voor Yonsei University te kiezen. Via KUBA kun je de voetbal- en de basketbalwedstrijd bezoeken en met wat mazzel kun je kaartjes voor de andere matches bemachtigen. Tijdens de wedstrijden dansen en cheren de supporters als een gek mee en dit gaat door tot de afterparty waar Yonsei en Koreasupporters, ondanks overwinning of verlies, gebroederlijk verder dansen.

INTERNATIONAL STUDENT FESTIVAL

Elk semester organiseert KUBA een International Student Festival. Studenten kunnen zich aanmelden om hun land mee te vertegenwoordigen. Het is een gezellige manier om andere landen te leren kennen; snoep en proef van al het lekkers wat de verschillende kraampjes te bieden hebben en wordt tipsy van de verschillende buitenlandse drankjes. 

Wij vertegenwoordigden met poffertjes, pannenkoeken, pepernoten, drop, stroopwafels, beschuit met hagelslag, erwtensoep en kaas Nederland. Wij hadden twee grote posters van van Gogh en het meisje met de parel geregeld als photobooth. Daarnaast introduceerden de Koreanen en andere exchange studenten in traditionele Hollande spelletjes zoals koekhappen, spijkerpoepen en zaklopen. 

Tip: Neem van te voren Nederlandse lekkernijen mee voor dit festival! Vooral de stroopwafels deden het erg goed.

UITGAAN

Uitgaan is in Seoul ontzettend leuk (Soju!) en voor velen ook de reden om naar Seoul te gaan op exchange. Het uitgaansleven speelt zich vooral af in Hongdae en Itaewon, maar als je met een groep gaat is de taxi echt een schijntje.

ERVARING:  DORIEN | BA MEDIA & COMMUNICATION 

Uni-leven is helemaal top in Korea. Ze kunnen hier echt feesten! Echte clubs vind je in Itaewon en Hongdae maar gezellige barretjes in overvloed in de buurt van de uni.

HET DAGELIJKSE LEVEN

Het dagelijkse leven zal hier enigszins wat anders zijn dan in Nederland. Als exchange student zul je grotendeels in je exchange bubbel leven, maar ook de gebruiken in het dagelijks leven zijn hier wat anders. Zo is het hier erg een cultuur van  buiten de deur eten. Aangezien zelf koken soms bijna net zoveel kost als uitetengaan kan het zijn dat je je hele exchange geen pan zult aanraken.

TIP: CHEN YING |  BA MEDICIJNEN

Houdt rekening met het feit dat:

– Hier geen prullenbakken zijn op straat

– Afval wordt gescheiden

– De winter erg koud zijn

– Het volume in het openbaar vervoer lager ligt

 – Je goede schoenen nodig gaat hebben voor het vele lopen

– De gratis wifi het vaak niet doet en het verstandig is om mobiel itnernet te kopen.

TIP: CHEN YING |  BA MEDICIJNEN

Apps om te downloaden:

– Kakaomaps of naber maps aangezien Googlemaps het hier niet doen

– Mangoplate voor foodspots

– Yogiyo: de Koreaanse thuisbezorgd voor afhaal

Kosten

Eerlijk is eerlijk: Seoul is geen goedkope exchange. In de KU factsheet vond ik een overzicht van de maandelijkse kosten en na 4 maanden verblijf weet ik dat dit redelijk accuraat is. Uiteraard ligt dit geheel aan je eigen uitgavepatroon, maar als je eenmaal hier bent wil je alles eruit halen wat er in zit, zo weet ik uit eigen ervaring

 

WONING

De verblijfskosten in Seoul verschillen onderling aanzienlijk. Op de campus is waarschijnlijk de goedkoopste optie. De single rooms kosten KRW 500.000 (€400,-) per maand. Deze zijn erg populair dus er is een grote kans dat je deze snel verhuurd zijn. Double rooms kosten bijna KRW 400.000 (€320,-) per maand. De triple rooms zijn het goedkoopst en kosten KRW 220.000 (€176,-), maar hierbij ben je gemiddeld wat meer kwijt aan kopjes koffie buiten de deur. Op campus moet je zelf zorgen voor je eigen beddengoed en er is een grote kans dat er geen keukengerei aanwezig is. Dit kun je gelukkig voor Action-prijzen krijgen bij de Daiso.

Off-campus wonen is er in in allerlei prijsklassen, maar gemiddeld ben je hiervoor KRW 400.000 (€320,-) tot KRW 600.000 (€480,-) kwijt.

 

Eten: KRW 400.000 Groenten en fruit zijn duurder dan in Nederland. In het begin is het even zoeken naar een goede supermarkt. Gelukkig is er op campus een goed restaurant waar je voor KRW 4.000 (€3,20) een stevige lunch kan kopen. Omdat de meeste campuswoningen en goshiwons geen bezoekers toelaten is er een grote kans dat je ’s avonds veel buiten de deur zult gaan eten. Rondom Anam kost een maaltijd gemiddeld KRW 7.000 tot KRW 10.000 won (€5,60 – €8,-). Als je geen grote trek hebt dan is een Kimbab (soort sushi roll) voor KRW 2.000 (€1,60) een goede keuze.

Veel studenten settelen zich uren met een americano om hun kamer of appartement te ontvluchten. Koffie is er in Anam al vanaf KRW 1.500 tot KRW 3.000 (€ 1,20 – € 2,40) maar in een leuker koffietentje buiten Anam kan het al snel KRW 6.000 tot KRW 8.000 (€ 4,80 – € 6,40) kosten. Soju (de Koreaanse wodka) is daarentegen erg goedkoop en kun je al voor KRW 1.500 (€ 1,20) scoren bij de convienent store.

Al met al is de schatting van KRW 400.000 erg reeël en het ligt er helemaal aan hoe bont je het zelf maakt. In het begin probeerde ik erg op mijn geld qua eten te letten en max KRW 10.000 per dag uit te geven, maar eten en koffie is ook een groot deel van de studentencultuur op Korea University waardoor je al snel meer uitgeeft dan je denkt.

 

Transport kosten: KRW 60.000 Het starttarief voor een ritje met de metro is KRW 1.250 en loopt op naar mate je verder reist. Een ritje naar Gangnam vanaf Anam kost je KRW 1.000 extra, maar naar Incheon kost je in totaal KRW 3.500. Woon je qua afstand een metrorit van Anam vandaan dan ben je dus KRW 2.500 per universiteitsbezoekje kwijt. Ook als je in Anam woont zul je de metro veel gebruiken voor jouw activiteiten in Seoul . De OV-kosten zijn dus afhankelijk van waar je in Seoul woont en hoevaak je binnen Seoul reist. Gemiddeld was ik hier KRW 60.000 (€ 48,-) per maand voor kwijt. Via DUO kun je ongeveer € 95,- per maand OV-vergoeding krijgen.

 

Studiekosten: KRW 150.000 Volgens Korea University zijn de gemiddelde studiekosten KRW 150.000 (€120,-) per semester. Ik moest in totaal 3 readers aanschaffen van elk +- KRW 12.000 per stuk, maar dit verschilt uiteraard per vak. Schoolspullen zoals schriften, pennen en ordners zijn hier erg goedkoop dus daar zullen de kosten niet in zitten.

 

Persoonlijke uitgaven: KRW 250.000 Jouw persoonlijke uitgaven zijn natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen uitgavepatroon. Uiteraard zullen je opstartkosten in het begin van het semester wat hoger zijn en ook binnen- en buitenlandse reisje kunnen qua kosten aardig oplopen. Hieronder een voorbeeld van de kosten die ik tijdens mijn semester in Seoul heb gemaakt:

➝  Unlimited Internet KRW 60.000 (€48,-) per maand. Hoewel je overal op internet leest dat bijna heel Seoul gecoverd wordt door Wifi werkte dit 9 van de 10 keer niet op mijn telefoon. Ik heb tijdens mijn verblijf veel gereisd en vond het wel zo prettig vond om overal internet te hebben om dingen op te zoeken op mijn telefoon en te kunnen bellen en WhatsAppen.. Voor mij was de unlimited optie daarom het goedkoopst. Uiteraard heb je ook prepaid simkaarten.

➝  Winterjas en winterschoenen: die waren te zwaar om mee te nemen dus die heb ik hier gekocht. De winterschoenen kocht ik tijdens BlackFriday.

➝  Kleding en accessories: ik ben meerdere keren in die leuke winkeltjes op de metrostation een nieuwe collectie aan oorbellen, sjaals en shirts gekocht.

➝ ARC kaart: als je meer dan 90 dagen in Seoul verblijft moet je je aanmelden voor een Alien Registration Card. Dit kost nog geen 30.000 won (€ 24,-)

➝  Reparaties:  Alles ging bij mij dit semester kapot. Zo was mijn telefoonscherm gebroken (KRW 60.000 won = € 48,-), en viel mijn cameralens op straat (KRW 80.000 won = € 64,-) en ik vergat ik mijn oplader voor mijn Apple Notebook (90.000 won = € 72,-). 

➝  Citytripjes en sightseeing: De buskosten naar andere steden waren gemiddeld KRW 17.000 – 25.000 (€14,- tot €20,-). De hostelovernachtingen waren ongeveer € 10,- tot € 20,-. Daarnaast heb ik twee keer een Templestay gedaan van KRW 40.000 (€32,-) in Sokcho en KRW 120.000 in Incheon (€ 96,-). Maar ook binnen Seoul heb ik genoten van wat de stad aan toeristen te bieden heft. Zo heb ik bijvoorbeeld een Hanbok gehuurd voor KRW 30.000 (€ 24,-), de NANTA show bezocht en ben ik in de Namsan Tower geweest en heb ik talloze dessertcafés bezocht.

En verder

CONTACT MET DE KOREANEN

Het is geen geheim dat veel exchange studenten vaak in hun eigen internationale bubbel blijven hangen. Het kan soms lastig zijn om contact te leggen met de Koreanen aangezien hun niveau van Engels niet erg hoog is. Het Bud en Buddy systeem van KUBA is een goede manier om je op weg te helpen. Het vak Mass Media en Popular Culture was ook een leuke manier om met Koreanen in discussie te gaan over hun cultuur en onze eigen cultuur. Daarnaast moet je voor dit vak een video maken waarbij je random in groepjes wordt ingedeeld. Hier heb ik leuk contact aan over gehouden.

ERVARING:  DORIEN | BA MEDIA & COMMUNICATION 

Het contact met de Koreanen was wel okee. Ze zijn soms een beetje bang om Engels te praten end at is wel een nadeel. KUBA was wel helemaal top. 

ERVARING: EELKE | BA LIBERAL ARTS AND SCIENCES

Ik was best tevreden over mijn contact met de Koreanen. Ik had verwacht dat het moeilijker zou zijn om Koreaanse studenten te leren kennen. 

ERVARING: S. |  BA MEDICIJNEN

In het begin was het contact schaars. Je moet hierin zelf veel iniatief vertonen. Probeer ook contact op te nemen met de Koreaanse studenten en je niet alleen te beperken tot de internationals.

ERVARING: CHEN YING  |  BA MEDICIJNEN

Over het algemeen heb ik niet veel contact gehad met Koreanen zelf naast de paar lessen die ik had waar we mogelijkheden hadden om meer met Koreanen te interacteren. Koreanen zijn wat terughoudender. Om meer in contact te komen met Koreanen word er aangeraden om wellicht een club te joinen en om veel buitenschoolse activiteiten te doen.

SFEER EN ALGEMENE INDRUK

Al met al was het een prachtige ervaring die ik zeker niet had willen missen. Zoals de Koreanen zelf zeggen: wees flexibel en dan komt alles goed. Maar… houd je uiteraard wel aan hun deadlines.

ERVARING:  DORIEN | BA MEDIA & COMMUNICATION 

De sfeer is top! Niet alles is supergoed geregeld, maar de locatie en Anam zijn gaaf.

ERVARING: EELKE | BA LIBERAL ARTS AND SCIENCES

Korea University heeft een aangename studentencultuur met leuke activiteiten, maar 4 maanden is precies lang genoeg. Korea is leuk en mooi, maar langer zou ik er niet willen blijven.

ERVARING: S. |  BA MEDICIJNEN

Wees openminded en tolerant want dan heb je de beste ervaringen!

ERVARING: CHEN YING  |  BA MEDICIJNEN

De universiteit is erg groot en beschikt over vele faciliteiten, zoals een grote bibliotheek en leerruimtes die 24/7 open zijn. Ze hebben ook verschillende schoolclubs, variërend van bandjes en theater tot en met taal en boek clubs. Qua eten hebben ze veel te bieden in de cafetaria maar in de straatjes in de buurt is er ook genoeg aanbod. De universiteit beschikt daarnaast ook over een sportschool. De locatie is misschien minder ideaal aangezien het vrij ver is van de ‘hotspots’ in Korea t.o.v. andere universiteiten. Verder wordt er vaak gezegd dat KU op een berg zit, wat niet verkeerd is, maar valt wel mee. Het was alleen even wennen voor mij aangezien ik een platter land gewend ben. Probeer tijdens je exchange zoveel mogelijk en wees vooral niet bang. Als je iets niet weet vraag het dan aan je Buddie of zoek het op op internet.

ZEG JA TEGEN ELKE OPPORTUNITY!

Meer Informatie

Adres

145 Anam-ro, Anam-dong, Seongbuk-gu, Seoul

Metro: Anam Station & Korea University Station

Post: Ervaring: Studeren aan Korea University

Join the discussion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meer van

Zuid -Korea

Meer

Recent werk

Liesbeth

Wild & Dreamy

Two Boys

Blue

Red

Pelinckbosch

Contactgegevens

Telefoon:  + 31 6 464 28 303

Locatie: Den Haag, Centrum

Locatie: Assen, Kloosterveen

Achter de camera: Laura

Recent werk

Liesbeth